Konuşma Apraksisi Nedir? Nedenleri ve Doğası
- 12 Ağu 2024
- 3 dakikada okunur
Konuşma apraksisi, bireyin konuşma üretimi için gerekli hareketleri koordine etme ve konuşma seslerini uygun ve doğru şekilde sıralama yeteneğini etkileyen nörolojik bir durumdur. Kişi konuşma seslerini üretebildiği ve konuşma kaslarında herhangi bir sorun olmamasına rağmen, konuşma organlarını istediği gibi hareket ettiremez ve sesleri doğru şekilde sıralayamaz.. Bu durumun kişinin iletişim yetenekleri üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilir. Bu yazıda, konuşma apraksisinin nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavi seçenekleri ele alınacaktır.
1. Nedenleri: Konuşma apraksisinin çeşitli nedenleri olabilir, ancak öncelikle norolojik hasarlarla ilişkilidir. Bu hasar felç, kafa travması, nörodejeneratif hastalıklar veya gelişimsel sorunlardan kaynaklanabilir. Çocukluk çağı konuşma apraksisinde herhangi bir nörolojik sorun olmamasına rağmen erken çocukluk dönemindeki bazı bireyler gelişimsel konuşma apraksisi yasabilmektedir. Bununla birlikte nadir de olsa kafa yararlanmalarina veya diğer nörolojik durumlara bağlı olarak çocukluk çağında konuşma apraksisiyle karşılaşılmaktadır.
2. Belirtiler: Konuşma apraksisinin ayırt edici özelliği, konuşma için gerekli hareketleri planlama ve koordine etmekteki zorluktur. Yaygın semptomlar olarak şunlar siralanabilir:
- Tutarsız konuşma sesi hataları: konuşma apraksisinin diğer konuşma sesi sorunlarından ayıran en önemli belirtidir. Diğer konuşma sesi ve anlaşılırlık sorunlarında konuşma sesi hataları tutarlı iken konuşma apraksisinde tutarsız hatalar öne çıkar. Kişi aynı sözcüğü farklı zamanlarda farklı ses dizimleriyle istemsiz olarak üretebilir. Kişi konuşma seslerinin dizimindeki hataları fark edebilir ve düzeltmeyi deneyebilir. Ancak düzeltmeye çalıştıkça hatalar devam eder. Kişi engellenmişlik, öfke ve üzüntü hissedebilir.
- Uzun veya karmaşık kelimeleri telaffuz etmede zorluk: kişi kısa sözcük veya cümle üretimlerinde zorluklar yaşayabileceği gibi, üretmesi gereken konuşma çıktısı uzadıkça ve karmaşıklaştıkça, tutarsız konuşma sesi hataları artar ve konuşma anlaşılırlığı düşer.
- Konuşma seslerini veya dizilerini taklit etmede zorluk: sözcüklerin ve cümlelerin üretimi sırasında hecelerin ve seslerin olması gerekenden farklı ve değişken sıralamalarla ortaya çıkması.
- Konuşmada engellenmişlik ve kontrol kaybı: kişi konuşma sırasında yaptığı hataların farkında olmasına rağmen doğru ses ve hece dizimini üretemediği ve her denemesinde farklı ses ve hece dizimleriyle üretim gerçekleştirdiği için engellenmislik ve kontrol kaybı hissine kapılabilir.
3. Tanı: Konuşma apraksisinin tanılanması zor olabilir ve sıklıkla bir dil ve konuşma terapistinin uzmanlığını gerektirir. Tanı, bireyin konuşma ve dil yeteneklerinin kapsamlı bir değerlendirmesini içerir. Bazı yaygın değerlendirme araçları şunları içerir ve konuşma apraksisi sorunu yaşayan kişi ve yakınları değerlendirme sırasında aşağıdaki durumlara dikkat edilip edilmediğinden emin olmalıdır.
- Ses hatalarını değerlendirmek için artikülasyon testleri.
- Kas hareketlerini değerlendirmek için oral motor değerlendirme.
- Konuşmayı etkileyen dilbilimsel ve dilbilimsel olmayan faktörlerin değerlendirilmesi.
- Çeşitli bağlamlarda konuşma üretiminin gözlemlenmesi
4. Terapi: Konuşma terapisi, konuşma apraksisinin birincil tedavi şeklidir. Terapi teknikleri bireyin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Ede edilen sonuçlarının uzman bir dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilmesi sonucunda konuşma terapi planına ve sıklığına karar verilir.
Konuşma apraksisi yaşayan kişilerin terapilerinde aşağıdaki uygulamalar kullanılmaktadır:
- Ses üretimini geliştirmek için artikülasyon terapi uygulamaları
- Motor planlamayı geliştirme egzersizleri
- Şiddetli apraksisi olanlar için destekleyici ve alternatif iletişim yöntemleri
- Evde konuşma pratiğini desteklemek için aile katılımı
- Doğru ses ve hece dizimi egzersizleri
- Doğru ses üretimleri için uygun konuşma mekanizmasını sağlama ve sürdürme
- Uygun konuşma temposu ve ritmi edinme
Yukarıda her ne kadar kısaca belirtilmiş olsa da konuşma apraksisi zor ve karmaşık bir durumdur. Her konuşma apraksisi birbirinden farklılık gösterir. Terapi planı ve uygulamaları değerlendirme sonuçlarına göre titizlikle gerçekleştirilmelidir. Konuşma apraksisi olan bireylerin prognozu değişiklik gösterir. Bazı bireyler terapiyle hızlı bir iyileşme kaydederken, diğer bireyler daha yavaş ilerlemeler gösterebilirler. Erken, yoğun ve tutarlı müdahale daha iyi sonuçlar verecektir.
Sonuç olarak konuşma apraksisi, bireyin etkili iletişim kurma becerisini önemli ölçüde etkileyebilen karmaşık bir nörolojik durumdur. Sebeplerini, belirtilerini, tanısını ve tedavi seçeneklerini anlamak hem dil ve konuşma terapisi alanındaki profesyoneller hem de bu durumdan etkilenen bireyler ve ailelerinin bu durumu yönetmesine katkı sağlayacaktır. Erken teşhis ve uygun konuşma terapisi, konuşma apraksisi olan kişilerin konuşmalarını ve yaşam kalitelerini geliştirmelerine yardımcı olmak açısından çok önemlidir.