Başarılı Bir Dil ve Konuşma Terapi Süreci İçin Sorular

-
Uygun değerlendirme araçlarını seçtim mi?
-
Gerekli değerlendirme aşamalarını gerçekleştirerek değerlendirme sürecini tamamladım mı?
-
Danışanımın yaşadığı soruna ne kadar hakimim?
-
Danışanım yaşadığı soruna danışan özelinde ne kadar hakimim?
-
Danışanımı yeteri kadar tanıyor muyum?
-
Değerlendirme sonuçlarına göre terapi planımı oluşturdum mu?
-
Terapi yaklaşım ve yöntemime karar verdim mi?
-
Neden bu yöntem ve yaklaşımları seçtim?
-
Hangi materyaller terapi hedeflerim için uygun?
-
Terapi materyallerim danışanımın yaşına uygun mu?
-
Değerlendirme ve terapi planlaması hakkında yeteri kadar düşündüm mü?
-
Seans içinde beklenmedik bir durum olması halinde ek plan ve materyallerim hazır mı?
Mesleğin İlk Yılları

Mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistleri mesleklerinin ilk yıllarında bir dizi zorlukla karşı karşıya kalırlar. Bu sorunları önceden bilmek ve daha yetkin dil ve konuşma terapistleri olmak için üstlerine düşen sorumlukları yerine getirmeleri gerekmektedir. Karşılaşabilecekleri bazı yaygın sorunlar şunlardır:
Değerlendirme Becerileri: Mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistleri, danışanlarının yaşadıkları dil, konuşma ve iletişim sorunlarını değerlendirmek ve tanılamakta zorluklar çekebilirler. Buna doğru değerlendirme araçlarını seçmek, sonuçları doğru şekilde yorumlamak ve çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri bütünleştirmek gibi beceriler de dahildir. Bu anlamda, uzmanlaşmak istedikleri dil, konuşma ve iletişim bozukluklarını çok iyi bilmeleri ve bu bozuklukların ayırıcı özelliklerine ve tanılarına hakim olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte, sahip oldukları bu bilgileri her bir danışan özelinde değerlendirebilecek analitik ve eleştirel düşünme becerilerine sahip olmaları gerekmektedir.
Terapi Planlaması: Mesleğin ilk yıllarında etkili, bireyin terapi hedef ve ihtiyaçlarına uyarlanmış terapi planları geliştirmek zor olabilir. Yeni terapistler, hem danışanlarının gelişim düzeylerine uygun hem de ulaşılabilir hedefler oluşturmayı veya uygun terapi teknikleri seçmeyi zor bulabilirler. Fakat yine de yapmaları ve yapmamaları gereken şeyler vardır. Bu bağlamda mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistlerinin klinik başarılarını etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeri ise terapi planlamasında ezbere hareket etmeleridir. Her dil, konuşma ve iletişim sorunu farklıdır ve dolayısıyla farklı yaklaşımlar ve müdahale yöntemleri gerektirir. Buna ek olarak her bireyin farklı olduğu da kesin olduğuna göre terapi planlaması sırasında ezbere davranmaktan kesinlikle kaçınmaları gerekmektedir. Bu amaçla kendilerini değerlendirmek için sormaları gereken sorulara buradan ulaşabilirler.
Klinik Karar Verme Becerileri: Klinik karar verme becerilerini geliştirmek zaman alır. Mesleğe yeni başlayan dil ve kouşma terapistleri, terapi yaklaşımları hakkında hızlı ve doğru kararlar almayı veya bir danışanın ilerlemesine göre müdahaleleri ayarlamayı zor bulabilirler. Bu karar verme süreçleri terapi önce ve sonrasında olabileceği gibi terapiler sırasında da olabilir. Bu durumda terapistin danışanı ile ilgili bilgilere göre doğru karar vermesi klinik başarısını etkiler.
Zaman Yönetimi: Mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistleri için vaka yüklerini dengelemek, seans süresini etkili bir şekilde yönetmek ve idari görevleri yerine getirmek bunaltıcı olabilir. Programlarını organize etme ve görevleri önceliklendirme konusunda zorluk çekebilirler. Bunun için profesyonel yaşamlarında planlı olmaları ve organizasyonel becerilerini geliştirmeleri onlara büyük kolaylıklar sağlaycaktır.
Danışan Katılımı: Dil ve konuşma terapistleri, erken çocukluktan yaşamın geç yıllarına kadar farklı yaş aralıklarında farklı dil, konuşma ve iletişim sorunları olan bireylerle çalışmaktadırlar. Bazen okul öncesi bir çocukla dil gelişimine yönelik terapiler gerçekleştiriken hemen sonrasında inme nedeniyle dil ve konuşma sorunları yaşayan yetişkin bir bireyle terapiler gerçekleştirebilirler. Bu noktada mesleki tutum ve duruşlarından ödün vermeden, farklı yaş gruplarındaki bireylerle sağlıklı ve başarılı iletişim kurmaları gerekmektedir. Danışanlarla sağlıklı ve başarılı iletişim kurmak, terapiye katılımlarını sağlamak ve sürdürmek başlarda zor olabilir ancak bu beceri dil, konuşma ve iletişim sorunları çeken bireylere fayda ve değer sağlamada olmazsa olmazdır.
Danışan Yakınları ile İletişim: Danışanların aileleri ve bakıcılarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmak, terapi planlarını açıklamak ve rehberlik sağlamak ise bir diğer zorluk alanı olabilir. Yeni terapistlerin ailelere eğitim verme ve onlarla iş birliği yapma becerileri üzerinde çalışmaları gerekebilir.
Belgeleme: Terapide doğru ve zamanında belgeleme çok önemlidir. Mesleğe yeni başlayan terapistler, terapi takip notları ve terapi planları dahil olmak üzere gerekli evrak işlerini takip etmekte zorluk çekebilirler.
Çeşitli Vakalarla Başa Çıkma: Her biri kendine özgü ihtiyaçlara sahip çok çeşitli dil ve konuşma bozukluklarıyla tek başına başa çıkmak ne yapacaklarını bilemediklerinden çaresizlik hissi yaratabilir. Mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistlerinin karmaşık vakaları yönetmek için ek desteğe, süpervizyona ve denetime ihtiyacı olabilir.
Her meslek ilk yıllarında zor olabilir. Mesleğe yeni başlayan dil ve konuşma terapistleri ise yukarıda belirtilen bazı alanlarda farklı düzeylerde güçlükler çekebilirler. Bu güçlüklerin normal olduğunu ve onların mesleki gelişimlerinin bir parçası olduğunu hatırlamak onları daha güçlü kılacaktır. Süpervizörlerden, hocalarından ve devam eden mesleki gelişimden alınan destek, bu zorlukların üstesinden gelmeye ve terapistin zamanla yeterliliğini ve güvenini oluşturmaya yardımcı olabilir.